Page title

20
Aug
Värjäripäivien satoa
Värjäripäivien satoa
  • pihla
  • 0 Views
  • 0 Kommenttia
  • Ei tageja

Värjäripäivät olivat ja olihan hieno n. neljä päivää Inarissa.

Itse osallistuin tyttäreni Idan kanssa Lapin käsitöihin, tinalankapunontaan ja sinisen padan aarteisiin. Tämän lisäksi kävimme Saamelaismuseossa ja Ukonkivellä.

Erityisen antoisaksi koin Saamelaiseen kulttuuriin tutustumisen Oda Koiviston (vuoden värikkääksikin valitun) johdolla, sekä Lapin käsitöissä, että Saamelaismuseossa. Voi miten upeita käsitöitä Saamelaiset ovat tehneet, nahka, luu ja puukäsityöt ovat aivan uskomattoman taidokkaita ja pikkutarkasti koristeltuja. Kuulemma talven pitkinä pimeinä päivinä on käsitöille hyvin aikaa.  Ihmettelen vain, miten ennenaikaan on päreen valossa nähty tehdä kaiverruksia puukonperiin ja pinenepieniä rinkuloita helistimiin.

IMG_1490[1]

IMG_1491[1]

Lapin käsitöissä tutustuimme ensin upeisiin vanhoihin käsitöihin, kaikkeen siihen, mitä Lapissa on osattu ja yhä osataan tehdä. Tämän jälkeen teimme itsellemme kahvipussit poronnahasta. Haastavaa oli saada kauniit rypytyksen pussukan sivuille. Ida tyttäreni valitsi nahan ja tereiden väreiksi sievät pinkin ja turkoosin, tietysti. Tuloksena olikin varsin värikäs pussukka. Itse tein malttillisemman tummanruskean, mustilla ja keltaisilla tereillä. Pussit olivatkin hyvässä käytössä viime viikonlopun keskiaikamarkkinoilla.

pussi1 pussi_idan

Ulla-Maija Vuorisen tinalankapunonta oli ihan mahtavaa. Teimme kauniit rannerenkaat, osa sai useammankin kuin yhden tehtyä. Itselläni ei ihan ole peukalo käden sivussa, vaan hieman keskemmällä kämmentä, joten aina nämä ihan hirmuisen hienomotorisia taitoja vaativat käsityöt eivät minulta täysin onnistu. Mutta kyllähän niistä omistakin tekeleistä ihan siedettäviä tuli.

tinalanka2 tinalanka3

Tuovi Aallon kurssilla Sinisen padan aarteet tulivat jälleen tutuksi. Värjäsimme Morsingolla ja kävimme koko monimuotoisen prosessin läpi jälleen kerran. Olen useasti värjännyt morsingolla ja aina kun olen sitä yrittänyt itsekseni, on tuloksena ollut joko haaleanruskea tai mitäänsanomaton vaaleansininen. Josko tämän mielenkiintoisen ja avartavan kurssin jälkeen saisin itsekin kunnon sinisiä aikaiseksi. Ainakin nyt oli tuloksena mitä upeampia sinisiä ja vihreitä.

morsinko_lehdet  morsinkoliemimorsinko_langat

Viimeisenä päivänä osallistuimme osittain lueantoihin, jouduimme kuitenkin loikkaamaan pian takaisin Inariin, josta menimme bussilla Rovaniemelle ja sieltä lentämällä Helsinkiin ja taasen bussilla kotiin Tampereelle. Reissu oli aikamoiseen uuvuttava, mutta antoisa.

Kiitoksia kaikille kiltalaisille ja kurssinvetäjille hienosta kokemuksesta!

 

 

Toimin Värjärikillan sivuston ja Facebookin ylläpitäjänä ja kuulun killan hallitukseen. Työkseni toimin suunnittelijana ja toteutan verkkosivustoja ja verkkokauppoja, markkinointimateriaaleja ja kanpanjoita ja kaikkea mitä nyt tähän verkkomediaan liittyy. Värjään kasveilla, sienillä ja muillakin luonnon väriaineilla. Toivoisin oppivani tunnistamaan verihelttaseitikin =). Iloiset yllätykset olen saanut punajuurella käyttämisemenetelmällä ja kantokäävällä.

0 Kommenttia
Jätä kommentti

You must be KirjautunutLähettääksesi kommentin