Kesän 2015 värjäripäivät

Kesän 2015 Värjäripäivät pidettiin Fiskarsin Ruukissa 23.–26.7.2015 http://www.fiskarsvillage.fi/fi

Fiskarsin ruukki tunnetaan suomalaisen muotoilun ja taiteen keskuksena, sen kauniin luonnon ja vanhojen rakennusten ympäristössä asuu ja työskentelee tänä päivänä yli sata eri alojen käsityöläistä, muotoilijaa ja taiteilijaa. Ohjelmassa oli erilaisia värjäyskursseja, paljon käsityökursseja ja tutustumista paikalliseen käsityöläisperinteeseen.

 

Värjäripäivien 2015 ohjelma

LUENTOPÄIVÄ

Anna Vasko: Uuden puheenjohtajan puheenvuoro.

Riikka Räisänen: Luonnonväriaineet – Missä mennään nyt? Miten luonnonväriaineita hyödynnetään väriaineina tällä hetkellä? Millaisia mahdollisuuksia luonnonväriaineissa piilee ja millaista kehitystyötä ja tutkimusta aiheesta tehdään? Mitä mahdollisuuksia luonnonväriaineet tarjoavat käsityön tekijälle ja harrastajalle?

Niina Vuorinen: Kasvi- ja sienipohjaisten akvarellivärien valmistus

Helena Lupari ja Kristiina Nyrhinen: Suomen väriyhdistyksen terveiset.

KURSSITARJOTIN

Peruskurssi I (1 pv), pe 24.7.2015 ja peruskurssi II (1 pv) la 25.7.2015

Yksipäiväisellä peruskurssilla (perjantai tai lauantai) tutustuimme tärkeimpiin Suomen luonnosta löytyviin värjäyskasveihin/sieniin ja muutamiin ulkomaisiin väriaineisiin. Värjäsimme villaa (vähäisessä määrin muitakin kuituja) käyttäen keittomenetelmää ja suoravärjäystä/ samanaikaispuretusta/ jälkipuretusta yleisimmillä puretusaineilla. Peruskurssi sopii niille, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet systemaattista opetusta värjäyksen perustekniikkoihin sekä myös niille, jotka haluavat päivittää teoriaa ja käytäntöä ja nauttia yhdessä tekemisestä. Kotiin viemisiksi saimme monipuolisen valikoiman kauniita lankoja. Kurssimateriaalin ja reseptivalikoiman avulla jokainen voi jatkaa värjäämistä itsenäisesti. Perustaidot oppinut värjäri voi myös osallistua seuraavana päivänä esim. punaiset väriaineet/siniset väriaineet -kursseille ja ilmaiseksi sunnuntain koukkuamis-/dominoneuletekniikka-työpajaan. Värikkäästi tervetuloa oppimaan yhdessä.
Kurssin vetäjä Pirjo Lackberg

Sinisiä ajatuksia ja tekoja I (1 pv) la 25.7.2015 ja II (1 pv) su 26.7.2015

Kurssilla tutustuttiin indigokasveihin sekä kyyppivärjäykseen. Päivän aikana käytiin läpi uuttamisen ja kyyppivärjäyksen vaiheet tavoitteena luonnon omat, siniset värisävyt. Keskeisiä työvaiheita ovat:
– tuoreiden lehtien käsittely
– uuttaminen
– esiasteen muuttaminen indigoksi
– indigon muuttaminen vesiliukoiseksi
– kuitujen värjääminen kyypissä (morsinko- sekä indigovärjääys)
– kuitujen jälkikäsittely.
Kurssin vetäjä Tuovi Aalto

Sienivärikurssi 1 (1 pv) pe 24.7.2015 ja II (1 pv) la 25.7.2015
Kurssilla tutustuttiin sieniin väriaineiden lähteenä. Kurssin aluksi luotiin lyhyt katsaus sienivärjäyksen historiaan, värjäyssieniin, sienten väriaineisiin ja sienistä saataviin väreihin. Värjättäviä lankoja kuvioitiin flammutekniikalla.
Kurssin vetäjä Riikka Räisänen

Nauhakurssi (1 pv) su 26.7.2015
Viimeisenä päivänä kasvivärjätyistä langoista kudottiin lautanauhoja.
Ohjaaja Malla Salminen: ”Olen inspiroitunut luomaan käsilläni kauniita käyttöesineitä luonnon suomista materiaaleista. Langat kiehtovat minua erityisesti aina lampaiden pidosta ja kehruusta alkaen.”
Kurssin vetäjä Malla Salminen

Villivihannekset ruoanlaitossa (1 pv) pe 24.7.2015
Metsät, niityt ja pihat ovat täynnä ihania raaka-aineita. Villivihannekset ovat huokea, kiehtova ja terveellinen lisä arki- ja juhlaruokiin. Kurssilla opittiin tunnistamaan, keräämään ja valmistamaan ruokaa luonnon antimista.
Kurssin vetäjä Leena Almgren

Kääpäpaperikurssi (1 pv) pe 24.7.2015
Kääpiä voi käyttää värjäykseen mutta myös paperin tekoon (vaikkapa värjäyksen jälkeen). Paperin teossa ei tarvita mitään lisäaineita. Massasta voi muotoilla myös kolmiulotteisia esineitä. Eri käävistä saa useita eri värisiä papereita. Papereita voi myös värjätä prosessin aikana esim. kasviväreillä. Tarkempia tietoja materiaaleista ja tarvikkeista kurssikirjeessä.
Kurssin vetäjä Niina Vuorinen

Värejä Suomineidon puista (1 pv), pe 24.7.2015
Kurssilla tutustuttiin muinaissuomalaiseen puunhoitoon sekä ihastuttavaan värisampoon, joka loihdittiin mm. kuorista, karveista, käävistä, lehdistä, naavoista, jotka poistettiin puista hoidon yhteydessä. Kurssista tarkemmin kurssikirjeessä.
Kurssin vetäjä Kris-Tiina Valolahti

Punaisia värejä vanhoilla resepteillä I (1 pv) la 25.8.2015 ja II (1 pv) su 26.8.2015
Kokenilli, krappi ja merilevä. Värjäsimme pääasiassa villa- ja villasekoitelankoja vuosisadanvaihteen resepteillä. Puretimme lankoja ja teimme pH-kokeiluja kokenillilla.
Kurssin vetäjä Ulla-Maija Vuorinen

Vapaan puunveiston kurssi 1 pv pe 24.7.2015
Kurssi järjestetiin puuseppä Miisa Hüterin verstaalla. Kurssiin kuului lyhyt teoriaosuus, jossa tutustuttiin puusepän arkeen ja puunveiston perusteisiin. Veistettiin puurasialle kansi. Lopuksi kansi oli mahdollista pintakäsitellä erilaisilla väreillä. Aiempaa kokemusta ei tarvittu.
Kurssin vetäjä Miisa Hüter

Kalannahan parkkaus ja värjäyskurssi (1 pv) la 25.7.2015
• Opittiin erilaisten kalannahkojen (mm. lohi, kuha, siika, hauki, made) parkitsemistavat.
• Värjäsimme nahkoja luonnonväreillä. Kokeilimme myös liukuvärjäystä ja maalaamista.
• Teimme rasvaparkin kananmunista kalannahoille.
• Lopuksi suunnittelimme ja pohdimme, millaisia tuotteita nahoista voisi tehdä.
Kurssin vetäjä Ritu Kokkola ritu@sirina-design.fi

Puretepaiunanta  (2 pv) la–su 25.–26.7.2015
Painoimme puuvilla- tai pellavakangaspaloille eri puretepastoilla ja niiden seoksilla leimasimia tai painoseuloja käyttäen, myös käsin maalaaminen oli mahdollista. Kankaat värjättiin painamisen jälkeen pääasiassa tiivisteväreillä, jolloin ne värjäytyivät paikallisesti. Kurssilla tuli käsiteltyä myös selluloosakuitujen värjäysmenetelmiä. Teimme värikarttoja ja pieniä omia kokeiluja.
Kurssin vetäjä Anna Vasko

Nukkeverstas 2 pv, pe–la 24.–25.7.2015
Nukke värjärille
Kurssilla suunniteltiin ja valmistettiin monimateriaalinen nukketeos. Nukkehahmo voi roikkua, seisoa, istua tai vaikka tanssia. Se voi olla satuolento, eläinhahmo jne. Päämateriaalit nukessa olivat kangas ja paperi. Nukke ”puettiin” laminoimalla yhteen paperia, kangasta jne. ilmeikkääksi kokonaisuudeksi. Viimeisen silauksen työ sai maalamalla, johon voitiin käyttää akryylivärejä ja esim. värjäysliemiä. Tekniikat ja materiaalit antoivat mahdollisuuden monipuoliseen omaan ilmaisuun.
Kurssin vetäjä Piitu Nykop

SUNNUNTAIN TYÖPAJAT

Koukkuamis-/dominoneule-työpaja, Niina Vuorinen/Pirjo Lackberg
Koukkuaminen on vanha ja monipuolinen tekniikka, jolla voi valmistaa samoja tekstiilejä kuin virkkaamalla ja neulomalla. Opiskelimme koukkuamisen perustekniikan. Teimme yksivärisiä ja monivärisiä koukkuamispintoja hyödyntäen jämälankoja.
Dominoneuletekniikka on vanha tilkkutekniikka, jossa uusi tilkku neulotaan suoraan edellisen tilkun reunasta. Tekniikka antaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia luoda värikkäitä ja eläviä pintoja neuloen ja hyödyntäen jämälankoja. Kurssilla voi opetella molemmat tekniikat tai vain keskittyä yhteen tekniikkaan.

Rug rugging
Ttekniikka, johon voi käyttää mm. kaikki langan pätkät, joita et ole raaskinut hävittää. Tekniikka mahdollistaa myös kaikenlaisen muun kierrätysmateriaalin käytön.
Tekniikka tulee alun perin Englannista, mistä se siirtyi siirtolaisten mukana Pohjois-Amerikkaan.

Värttinällä kehräystä
Paikalla erilaisia värttinöitä ja kuituja. Mahdollisuus opastuksen avulla kokeilla ja saada aikaan
ihan itse kehrättyä lankaa.

Kurssilaisen oli hyvä hallita virkkauksen ja neulomisen alkeet. Kurssi oli ilmainen niille, jotka olivat osallistuneet Värjäripäivien jollekin maksulliselle kurssille.
Vinkki: mielenkiintoinen kurssiyhdistelmä kolmeksi päiväksi on peruskurssi + sininen + punainen

Kurssihinnat

1 päivä, jäsenet 40 €, muut 55 €
2 päivää, jäs. 75 €, muut 100 €
3 päivää, jäs. 105 €, muut 135 €
4 päivää, jäs. 125 €, muut 165 €