Värjäripäivät 2017 Lepaalla

Värjäripäivät 2017 järjestettiin 20.–23.7.2017 Hämeen ammatti-instituutin Lepaan kampuksella Hattulassa.

Kurssitarjotin

Kurssitarjotin esittelee koko kurssikattauksen Värjäripäivillä.

Kurssikuvaukset

Kurssikuvauksista löydät tietoa kunkin kurssin sisällöstä.

Luento: Katsaus Lepaan esihistoriaan, torstai 20.7.2017
FM Satu Närhi
Lepaalla on värikäs historia, sillä alueella on ollut ihmisasutusta kivikaudelta saakka. Luennon aikana on tarkoitus hieman tarkastella Lepaan alueen rautakautisia kohteita. Samalla käyn läpi joitakin tulkintoja siitä, minkälaista elämä rautakaudella on ollut. Luento toimii alustuksena myöhemmin tehtävää retkeä ajatellen, jolloin tutustutaan Lepaan historiaan oppaan avustuksella.

Tappikangaspuukudonta, torstai 20.7. iltapäivän pop-in työpaja, sisältyy luentopäivään
Kurssin vetäjä: Aija Möysä
Työpajassa tutustutaan tappikangaspuilla kutomiseen kutomalla istuinalusia lampaan raakavillasta. Loimet ovat valmiina, ja villaa voi ostaa edullisesti paikanpäällä. Saat myös ohjeet omien tappikangaspuiden tekemiseen.

Puretetaan luonnonpuretteilla, perjantai 21.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Outi Sipilä
Kurssilla puretetaan erilaisilla luonnonpuretteilla villalankoja, joita kurssilaiset voivat värjätä myöhemmin joko itsenäisesti tai Värjäripäivien muilla kursseilla. Kurssilla käytetään puretteina ainakin oksaalihappoa sisältäviä raparperinlehtiä, alunaa sisältäviä liekoja, kuten riidenlieko tai katinlieko, jotka molemmat ovat yleisiä Suomessa, sekä tanniineja eli parkkihappoja sisältäviä puiden ja pensaiden (esim. paju, tammi, koivu ja omenapuu) kuoriosia. Tanniinipitoinen osa on puussa pintakuoren (esim. tuohen) alla. Keväällä puista irtoaa helpoiten vain uloin kuori, joten parkkiainesten irrottaminen puusta kannattaa jättää kesään. Tavoitteena on yhdessä laajentaa kokemuksia luonnonpuretteista ja kartuttaa värjäreiden yhteistä tietopääomaa jakamalla jälkeenpäin tietoa kokeiltujen puretteiden toimivuudesta eri väriaineilla värjättäessä. Lisäksi kurssille osallistuneiden toivotaan tekevän myöhemmin valonkestotestejä luonnonpuretteilla värjäämillään langoilla ja jakamaan saamiaan tuloksia killan Facebook-ryhmässä.  Jokaisen kurssille osallistujan toivotaan tuovan mukanaan jotain puretukseen soveltuvaa kasvia / kasvinosaa. Tervetulleita ovat myös näytteet ja kokemukset aiemmin tehdyistä luonnonpuretteiden kanssa värjäilyistä.

Indigovärjäys, perjantai 21.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Tuovi Aalto
Indigosinistä morsingosta sekä indigojauheesta. Morsinkokyyppi valmistetaan tuoreista lehdistä. Päälle värjäämällä saamme lisää värisävyjä. Keskeisiä aiheita kurssilla ovat työpisteen ja värjättävän materiaalin viimeistely, morsingon lehdistä sekä indigojauheesta kyypin tekeminen, kyyppivärjäyksen vaiheet, keittovärjäyksellä lisää värejä ja värjättyjen kuitujen jälkikäsittely.

Monivärishiboria kankaille, perjantai 21.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Ulla-Maija Vuorinen
Keitämme ulkona kasveista, juurista ym. liemiä, joita käytämme shiborivärjäyksiin. Voimme värjätä pohjakankaan erikseen ja tehdä kuvioinnit toisella värillä. Valmiiksi pestylle ja puretetulle kankaalle ehdit tehdä useampia värjäyksiä tai kastoja.

Raakavillan värjäys, perjantai 21.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Eliisa Kivekäs
Värjätään huovutusvillaa ja kuituja. Irrotetaan väriaineita kasveista keittämällä ja puhdistetaan kuidut. Jatketaan värjäämistä keitto- ja kylmävärjäyksellä. Villaa voi hankkia paikan päältä tai tuoda omia mukanaan. Värjäyksiä voi hyödyntää lauantain kehräyskurssilla ja sunnuntain ideatyöpajassa.

Redi – Punaiset, perjantai 21.7.,1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Kris-Tiina Valolahti
Kurssilla tutustutaan punaiseen väriin, mikä on ollut koko ihmiskunnan historiassa merkittävin väri… onhan se veren väri ja pitää elolliset liikkeellä. Kokeilemme punaisen värin irrottamista kasvi-, sieni- ja marjamaailmasta, lisäksi kurssilla käydään läpi punamullan valmistusmenetelmä eli päästään myös maansisäisiin väreihin. pH:n vaikutukset punaisiin väreihin.

Värjäyskasvien tunnistus perjantai 21.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Tiina Hopeakoski
Tutustumme Lepaan kampuksen alueella yleisiin värjäyskasveihin. Opettelemme niiden tunnistamista ennen kukintaa ja kukkivina. Käytämme lisänä tarpeen mukaan myös kuvamateriaalia. Tunnistamisen lisäksi käymme läpi lyhyesti myös kasvien anatomiaa ja aineenvaihdunnan tapahtumia, joilla on merkitystä kasvin värjäyskäytössä.

Luonnonvärjäyksen peruskurssi, lauantai–sunnuntai 22.–23.7., kahden päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Pirjo Lackberg
Peruskurssilla tutustumme tärkeimpiin luonnosta löytyviin värjäyskasveihin/sieniin ja muutamiin ulkomaisiin väriaineisiin. Värjäämme villaa (vähäisessä määrin muitakin kuituja) käyttäen keittomenetelmää ja suoravärjäystä / samanaikaispuretusta/jälkipuretusta yleisimmillä puretusaineilla. Peruskurssi sopii niille, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet opetusta värjäyksen perustekniikoihin, sekä myös niille, jotka haluavat päivittää teoriaa ja käytäntöä ja nauttia yhdessä tekemisestä. Värjäämme ulkona tulipatojen ääressä. Kotiin viemisiksi saamme monipuolisen valikoiman värikkäitä lankoja. Kurssimateriaalin ja reseptivalikoiman avulla jokainen voi jatkaa värjäämistä itsenäisesti.

Jäävärjäys, lauantai 22.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Ulla-Maija Vuorinen
Keitetään luonnonmateriaaleista tiiviit väriliemet perusväreistä. Lisätään puretusaineet. Pestyä puuvilla-, pellava- tai silkkikangasta solmitaan ja rypytetään ohjeiden mukaisesti. Käytetään jäätä upean ja uniikin lopputuloksen aikaansaamiseksi. Värin kiinnittämiseen käytetään höyrytystä. Tarkemmat ohjeet lähetetään ilmoittautuneille.

Kehräyskurssi, lauantai 22.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Laura Hämäri
Värttinäkehruuta värjäreille. Kokeillaan värien sekoittamista karstoilla, kammoilla ja karstamyllyllä. Syntyneistä topseista, puneista ja lepereistä on helppo harjoitella kehräämistä värttinällä. Värttinä on helppo työväline käyttää, ja samalla pystyy nauttimaan väreistä aivan uudella tavalla. Kurssilaiset voivat tuoda mukanaan omia ja kuivia raakavillan värjäyskokeiluja tai ihan luonnonväristä pestyä raakavillaa. Opettaja tuo paikalle kaikki työvälineet (värttinöitä riittää kaikille) ja hieman raakavillaa kokeiluihin. Omat karstat ja värttinät saa mielellään ottaa mukaan.

Sienivärjäyskurssi, lauantai 22.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Riikka Räisänen
Kurssilla tutustutaan sieniin väriaineiden lähteenä. Kurssin aluksi luodaan lyhyt katsaus sienivärjäyksen historiaan, värjäyssieniin, sienten väriaineisiin ja sienistä saataviin väreihin. Värjätään sienillä, ainakin verihelttaseitikeillä ja mahdollisesti myös muilla sienillä. Värjättäviä lankoja kuvioidaan flammutekniikalla ja tehdään liukuvärjäyksiä.

EKOPRINT, luonnonväripainanta, lauantai 22.7. tai  sunnuntai 23.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Anne Kytömäki
Tehdään erilaisia painokokeiluja luonnonväreillä. Pohjamateriaaleina silkki ja villa. Kokeilutilkkujen viimeistelyjä ei päivän kurssilla ehdi tehdä, mutta ne käydään kurssin aikana läpi. Kurssille voi ottaa mukaan omia painoseuloja.

Aurinkovärjäys, sunnuntai 23.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Ulla-Maija Vuorinen
Keitämme luonnonmateriaaleista tiiviitä väriliemiä: punainen, sininen, keltainen ja vihreä. Hyödynnämme myös aikaisemmin tehtyjä tiiviitä väriliemiä, joita kurssilaiset voivat tuoda mukanaan. Lisäämme tarvittavat puretusaineeet liemeen. Valmistelemme värjäysalustan, joka voi olla esim.  vesivaneria. Aurinkomaalauskuvioita voi tehdä esim. valmiilla muovisabluunoilla, kasveilla tai itsetehdyillä kaavioilla. Kangas voi olla pestyä puuvillaa, pellavaa tai silkkiä. Ohuet ja tasaiset kankaat ovat tällä tekniikalla parhaimmat. Kankaan kuivuttua väri kiinnitetään höyryttämällä joko kurssipaikalla tai kotona. Opettaja tuo vesivanerilevyjä ja sabluunoita. Tarkemmat ohjeet lähetetään ilmoittautuneille.

Värjätään luonnonväreillä mikroaaltouunissa, sunnuntai 23.7., 1 päivän kurssi
Kurssin vetäjä: Anna-Karoliina Tetri
Mikroaaltouunissa voi värjätä pieniä eriä lankoja, kankaita tai kuituja. Yhtä väriainetta ja useita puretteita samanaikaisesti käyttäen saat kirjavia lankoja. Monivärisiä lankoja saat käyttämällä useita väriaineita yhtäaikaa. Kurssilla värjätään pieniä määriä villalankoja ja kokeillaan mikroaaltouunin mahdollisuuksia.

Vihreät värit, 23.7.2017 sunnuntai, koko päivän kurssi
Opettaja: Terhikki Mäkelä
Kurssin aikana värjätään vihreitä värejä useilla eri kasveilla. Kasveja, joita käytämme ovat mm. nokkonen, lupiini, koivunlehti, vadelmanlehti, pihlajan lehti, pietaryrtti, sipulinkuori. Opiskelijat tuovat kasveja tullessaan. Värjättävä materiaali on villaa tai silkkiä. Jakakaa langat 25 – 50 g vyyhteihin ja laittakaa niihin valmiiksi haltijalangat sekä nimenne. Suurimmasta osasta kasveja irtoaa villaan ensin keltainen väri, joka sitten voidaan muuttaa rauta- tai kuparisulfaatilla vihreäksi. Myös eri harmaan sävyjä käyttämällä saadaan vihreitä värejä ilman rautapuretusta. Teemme erilaisia kokeiluja eri kasveilla, eri langoilla ja eri puretusaineilla.

Ideatyöpaja, sunnuntai 23.7.2017, koko päivä
Vetäjät: Seija Lahtinen, Leena Seppä, Aija Möysä
Neulahuovutusta: Tule hakemaan ideoita tai opettelemaan tekniikkaa, pajalta löytyy välineitä ja villaa. Jos osallistut perjantaina raakavillan värjäyskurssille tai lauantaina kehräyskurssille, saat ehkä sieltä omaa materiaalia, mitä voit neulahuovuttaa.
Kirjontaa: Kirjomalla koristelet ja kuvioit huovutetut, neulotut, koukutut pinnat ja tietysti kankaat. Harjoittelemme erilaisia kirjontapistoja ja tutustumme kirjonnan tekniikoihin. Ota mukaan kirjontakehys, jos sinulla on, sekä pala valmista sileää neuletta tai koukuttua pintaa. Langat, neulat ja harjoittelukangas löytyvät pajalta.
Pesukonehuovutus