Värjää punajuurella!

12
May
Värjää punajuurella!
  • pihla
  • 0 Views
  • 0 Kommenttia
  • Ei tageja

Kuva: S.Mentu

Löysin sattumalta uudehkosta keittokirjasta (Pelliccioni & Kangas: Punajuuri, ruokaohjeita ja ideoita. Gummerus 2012) punajuurella värjäämisen ohjeen. Ohje on kirjan mukaan peräisin Piippolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, jossa oli käytetty ao. kaltaista hapatusvärjäystä onnistuneesti.

Kuva: S.Mentu

Tarkka ohje  löytyy siis em. lähteestä tai työpaikkani blogista www.opistostakasin.fi otsikolla ”Värjää punajuurella” osat 1-3. Lyhyesti sanottuna uunissa kypsennettyjä ja soseutettuja punajuuria liotetaan vesi-etikkaliemessä 5 vrk. Sen jälkeen alunapuretetut villalangat kuumavärjätään siivilöidyssä liemessä tavalliseen tapaan. Lopuksi värjätyt langat jätetään liemeen vielä 5 vuorokaudeksi.

Kokeilin ohjetta ja valkaisemattomat villalankani (ja yksi vaaleanharmaa) värjääntyivät tiilenpunaisiksi – sävy on melko lähellä krapinpunaista. Tuttuni Inkeri kokeili samaa ohjetta, mutta ei tehnyt lainkaan kuumavärjäystä. Hänen valkaissut villalankansa värjääntyivät kylmemmän punaisiksi.

Olen nyt pitänyt lankanäytettä eteläikkunalla osittain pahvipalan alla pari viikkoa ja hieman väri on haalistunut kovassa kevätauringossa. Sen analyyttisempää en osaa valonkestosta kertoa; ehkä joku muu jaksaa sitä kokeilla systemaattisemmin…Joka tapauksessa oli mielenkiintoista ja hauskaa saada aikaan komea punainen väri lankoihin!

Aurinkoisesta talvipäivästä nauttien,
Tupu Mentu

Toimin Värjärikillan sivuston ja Facebookin ylläpitäjänä ja kuulun killan hallitukseen. Työkseni toimin suunnittelijana ja toteutan verkkosivustoja ja verkkokauppoja, markkinointimateriaaleja ja kanpanjoita ja kaikkea mitä nyt tähän verkkomediaan liittyy. Värjään kasveilla, sienillä ja muillakin luonnon väriaineilla. Toivoisin oppivani tunnistamaan verihelttaseitikin =). Iloiset yllätykset olen saanut punajuurella käyttämisemenetelmällä ja kantokäävällä.

0 Kommenttia
Jätä kommentti

You must be KirjautunutLähettääksesi kommentin