Tinalankapunonta

Värjärikilta

tinalanka1

Ulla-Maija Vuorinen

Tinalankakirjontaan on perinteisesti käytetty poronnahkaa. Saamelaiset parkitsivat itse poronnahan, ja nahka sai värinsä sen mukaan, minkä puulajin kuorta käytettiin parkitsemiseen, leppää, koivua, raitaa vai kuusta.
Tinalanka valmistetaan tinakivimalmista pelkistämällä hiilen avulla. Se on hopeanvalkoinen metalli, jolla on erittäin hyvä kyky vastustaa niin ilman aiheuttamaa korroosiota kuin orgaanisten aineiden vaikutusta.
Tinan rikkoutuminen ja patinoituminen on eliminoitu lisäämällä puhtaaseen tinaan muutama prosentti hopeaa (4%). Tuloksena on kaunis kulutusta kestävä tinalanka, jota voidaan käyttää myös ulkona pakkasessa, ilman että tinassa ilmenee tinaruttoa lämpötilan vaikutuksesta (tinan saastumista, alle +13 asteessa, jolloin kidemuoto muuttuu).
Jo viikinkiaikana käytettiin Skandinaviassa punottua kulta-, hopea ja pronssilankaa tavaroiden koristeluun. Ruotsin Birkassa ja Sigstuunassa tehdyissä kaivauksissa on löydetty luisia vetolevyjä, joiden reikien läpi viikingit vetivät metallilankaa saadakseen langan haluamansa paksuiseksi.
Uppsalan ympäristöstä on kaivauksissa löydetty myös palanen kudottua kultalankaa, jonka arvioidaan olevan n. 3000 vuotta vanhaa. Metallilangan punominen ja sen kiinnittäminen erilaisiin esineisiin niiden koristelemiseksi on siis ikivanha taito. Tinalangan käyttö alkoi kuitenkin vasta myöhemmin , toistaiseksi vanhin löytö on tehty Smoolannissa, ja sen arvellaan olevan ajalta ennen 1000-lukua.
Tinalankakirjailu levisi saamelaisten keskuuteen 1600-luvulla, ja eniten sitä on harrastettu Etelä- ja Keski-Lapin saamelaisalueilla. 1800-luvulla tinalankakirjailu hävisi lähes kokonaan . 1905 ruotsalainen Andreas Wilks toi uudelleen taidon joskin hän ei noudattanut vanhaa menetelmää jossa tinalanka punottiin poronjänteen ympärille vaan kehräsi tinalangan karhunlangan ympärille. Hän myös opetti eri puolilla Ruotsia menetelmää jolloin pelastettiin samalla tämä kuolemassa oleva taidemuoto. (Lähde; Tinalankapunonta, Mona Callenberg).

Tinalanka-koruja

tinalanka3

tinalanka2

Muut artikkelit

Etusivu
Puheenjohtajan palsta
Vuosikokouskutsu
Vuosikokouksessa kankaanpainotyöpaja
Ennakkotietoa 2015 värjäripäivistä
Vuoden värikkään esittely
Peruskurssi värjäripäivillä
Nutukasta Naappuun
Makeaa sinistä painoa
Sinisen padan aarteita
Lapin värit