Puheenjohtajan palsta

Värjärikilta

tatit&kaavat

Aija Möysä

Voiko olla virkistävämpää, kuin kävely aurinkoisessa värikylläisessä syysmetsässä. Tämän päiväisellä kävelyretkelläni mietin kuulemaani juttua tavaratalojen vaateosastojen yksipuolisesta värimaailmasta; musta ja harmaa, hiilenmusta ja hiirenharmaa… vaihtoehtona teräksenharmaa. Sisäänostajat puolustelivat valintojaan sanomalla, että musta koetaan turvalliseksi värivalinnaksi ja siksi sitä myydään eniten. Toisin sanoen, ei haluta erottua porukasta. Meillä luonnonvärien parissa touhuavilla on onneksi käytössä ihan erilainen värimaailma. Turvallisuutta tuo se harmonia, mikä luonnonväreillä saavutetaan.

Menneen kesän muistoissa on hienosti sujunut pohjoisen reissu. Värjäripäivät Inarissa oli onnistunut kokemus ja iso kiitos siitä kuuluu paikallisille toimijoille, niin vetäjille kuin kurssilaisillekin. En tiedä, onko metsäpalovaroitus aikaisemmin estänyt värjäystulien sytyttämistä, nyt niin kävi. Sekin asia saatiin paikallisten avulla järjestymään niin, että kurssit voitiin pitää. Ensi kesän Värjäripäivät järjestetään Pohjan kunnassa Fiskarsin ruukkikylän rehevässä ympäristössä. On ehdotettu, että kokoaisimme Fiskarsissa taas ryijynäyttelyn alun perin Killan kymppisynttäreille vuonna 2011 tehdyistä 20×20 cm pikkuryijyista ja kaikista uusista osasista, jotka ovat valmistuneet sen jälkeen. Tarkoittaa sitä, että nyt iltojen pimetessä, kun käsityöt alkavat taas vetää puoleensa, voi harmauden vastapainoksi alkaa ommella omaa värimaailmaansa ryijypohjalle. Pikkuryijyn ”reunaehdot” löytyvät vanhoista Värillä-lehdistä syksy/2010 ja kevät/2011, mutta ryijyn voi valmistaa myös ”omilla ohjeillaan”.

Värjärikillan seuraava vuosikokous pidetään Forssassa vanhan puuvillakehräämön alueella sijaitsevassa Wahren-opistossa  http://www.wahren-keskus.fi/?pageid=33&parent1=33 Pääsemme tutustumaan entiseen Lankavärjäämöön tehtyihin tiloihin ja Kutomolla käsiteolliseen kankaanpainoon Rykkerissä. Toivotan kaikki vanhat ja uudet jäsenet tervetulleiksi tapaamaan muita samanhenkisiä immeisiä. Mitä aktiivisemmin jäsenet ottavat osaa Killan toimintaan, sitä värikkäämmäksi ja monipuolisemmaksi toiminta kehittyy. Vain osallistumalla voit vaikuttaa!

Paikalliskerhotoimintaan on budjetissa tänäkin vuonna varattu pieni summa. Sitä voi anoa hallitukselta ottamalla yhteyttä info@varjarikilta.fi tai hallituksen jäseniin. Turun seudun Matarat-ryhmä vietti aurinkoisen värjäyspäivän syyskuussa vanhalla kyläkoululla Maskussa ja Kilta avusti meitä tilavuokran maksussa. Opettelimme yhdessä kaksoisvärjäystekniikkaa ruosteorakkailla. Hyvin onnistui ja saimme hienoja vihreitä ja ruskeita sävyjä. Paikalliset ryhmät voisitte kuulutella enemmän itsestänne! Käytössänne on varjarikilta.fi-sivustomme Tapahtumat-osio sekä Blogi ja Facebook.

PS. Sieniä on taas tänä syksynä noussut mukavasti, löysin saunapolulta pari ämpärillistä pörhösuomuhelokkaa. Ne on nyt kuivattu ja aion kokeilla värjäämistä niillä, olen jo saanut vihiä, että keltaista pitäisi tulla!

t. Aija

Muut artikkelit

Etusivu
Vuosikokouskutsu
Vuosikokouksessa kankaanpainotyöpaja
Ennakkotietoa 2015 värjäripäivistä
Vuoden värikkään esittely
Peruskurssi värjäripäivillä
Nutukasta Naappuun
Makeaa sinistä painoa
Sinisen padan aarteita
Tinalankapunonta
Lapin värit

Aija

inari_langat