Page title

17
Oct
Makeaa sinistä painoa
  • Värjärikilta
  • 0 Views
  • 0 Kommenttia
  • Ei tageja

Päivi Vaarula

makeaa_sinista_painoa
Indigolla painaminen on usein tuottanut vain vaaleita sinisävyjä ja siksi vanhan sokerimenetelmän uudelleen löytäminen on ollut ilahduttavaa. Pelkistimenä käytetään natriumditioniitin sijasta sokeria, jolloin otetaan yksi askel luonnonmukaisempaan suuntaan.

Menetelmällä on mahdollista painaa indigon sinistä suorapainona tai värietsiä etsaantuvilla reaktioväreillä painetulle pohjalle. Sokeri, emäs ja höyrytys tiiviissä kattilassa pelkistävät indigon sellaiseen muotoon, että se kiinnittyy kankaaseen. Sokeri ei myöskään pelkistä väriä kankaassa liian aikaisin ja näin indigon kiinnittyminen kankaaseen on varmempaa kuin ditioniittipelkistimen avulla.

Sokereista ruokosokeri ja taloussokeri toimivat parhaiten. Vanhat reseptit on tehty rypälesokeriin perustuen, mutta kokeiluni niillä ovat tuottaneet haaleita värejä. Emäksenä pastassa voidaan käyttää vahvoja emäksiä. Parhaimman tuloksen saa lipeällä. Emäksisyytensä vuoksi tämä painopasta soveltuu selluloosakuiduille, koska esim. villa tuhoutuu alkalisen pastan vaikutuksesta.
Värjäripäivillä Inarissa 2014 innokkaat ja taitavat kurssilaiset kokeilivat painamista omilla kaaviollaan eri laatuisille kankaille. Höyrytysajan pituutta ja värilliselle pohjalle painamista päästiin myös testaamaan.

Työvaiheet

Valmista emäksistä painopastaa tai painoväriä vain tarvitsemasi määrät, koska painoväri muuttuu vähitellen juoksevammaksi eikä enää toimi esim. kaaviopainannassa hyvin.
1. Valmista sokeriliuos

lämmin vesi 750 ml
sokeri 250 g
=
1000 g

Levitä sokeriliemi painettavalle kankaalle ja anna kankaan kuivaa ennen painamista.

makeaa_sinista_painoa2

Sokeriliuoksen levitys

Painopasta
A. Valmista paksunnos Printex BF-jauheesta sekoittaen jauhe veteen vatkaimella. Anna pastan turvota vähintään kaksi tuntia. Paksunnosta voi valmistaa varastoon.

vesi 450 ml
Printex BF 50 g
=
500 g

B. Valmista lipeäliuos kylmässä hauteessa tai osta valmista 32 %:sta lipeäliuosta, suojaa silmäsi ja ihosi mahdollisilta roiskeilta huolellisesti.

kylmä vesi 340 ml
NaOH- rakeet 160 g
=
500 g

Valmista painopasta edellisistä A+B, 1:1. Käytä edelleen suojalaseja ja –hanskoja!

Printex paksunnos 500 g
32 % lipeäliuos 500 g
=
1000 g

3. Painoväri
Sekoita indigo veteen
vesi 120 ml
indigojauhe 30 g
=
150 g

Valmista indigopainoväri yhdistäen painopasta ja indigoliuos.

painopasta 850 g
indigoliuos 150 g
=
1000 g

Paina kuivalle, sileälle, sokeroidulle kankaalle indigolla. Anna painojäljen kuivaa. Kääri painettu kangas apukankaaseen ja höyrytä 20 min ilmattomassa höyryssä, esim. Mehumaijassa, kansi kiinni ja valutusputki kiinni suljettuna.
Anna kankaan jäähtyä ja saada ilmaa noin puoli tuntia. Pese kangas ensin kylmällä ja sitten kuumalla vedellä ja huuhtele vielä viileällä vedellä. Emäksisyyden neutraloimiseksi voi huuhteluveteen lisätä etikkaa esim. 5 ml/l. Kankaan voi myös keittää pesun jälkeen. Keitto parantaa värin pysyvyyttä ja poistaa mahdollisen irtovärin.
Emäksenä on mahdollista käyttää myös soodaa tai potaskaa, mutta tulos on vaaleampi.

makeaa_sinista_painoa3

Painettu indigolla

Vaaleampia sinisiä voi painaa vähentäen indigon määrää pastassa. Painaessasi etsaantuvalle värilliselle kankaalle, painoväri toimii pelkistävänä etsinä. Tuloksena on indigovärietsi.

makeaa_sinista_painoa4

Indigovärietsi

makeaa_sinista_painoa5

Valkoetsi

Ilman indigoa sokeri ja emäs toimivat pelkistäen värilliseltä pohjalta värin = valkoetsi.

0 Kommenttia
Jätä kommentti

You must be KirjautunutLähettääksesi kommentin