Page title

20
Oct
Kahvipussin tie Inarin metsistä hevimetallikonserttiin
  • Värjärikilta
  • 0 Views
  • 0 Kommenttia
  • Ei tageja

 

kahvipussi-ja-kuksa-1

Oda Koivisto

Kesän värjäripäivät ovat mielessä enää ihanina muistoina. Ensilumi on jo satanut väripatojen päälle ja seuraavat keitokset tehdäänkin sitten sisällä. Oli ilo saada runsaslukuinen joukko värjäreitä Inariin.

Minulla oli tilaisuus kertoa pitkästä matkasta tulleille vieraille saamelaiskulttuurista, elämästä pohjoisen ankarissa oloissa ja upeasta luonnostamme. Ja mikäpä olisi näihin teemoihin sopivampi paikka kuin Inarin kirkonkylällä sijaitseva Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida.

Pohjoisen kulttuurilla ja kädentaidoilla jatkettiin myös Nutukkaasta naappuun ja sisnasta sarvilusikkaan -kurssipäivän aikana. Kun ei ollut marketteja eikä nettikauppoja, niin lähes kaikki tarvittavat materiaalit hankittiin ympäröivästä luonnosta. Puu, luu, turkikset, poronsarvet ja jopa kosteikkojen heinät muokkautuivat ihmisten taitavissa käsissä tarvekaluiksi,vaatteiksi ja koristeiksi.

Aamupäivästä tutustuimme erilaisten esineiden ja asusteiden välityksellä pohjoisen käsityöperinteeseen. Taisipa siinä tulla paljastetuksi sekin miten ihmiset saivat porot puolikesyksi karjakseen ja millaista väkeä maahiset ovat.

Toisessa puoliskossa kurssipäivää olikin todellinen tekemisen meininki. Osallistujat saivat eteensä kahvipussin kaavat, poronvuotia ja erilaisia koristemateriaaleja. Kukin suunnitteli joko perinteisemmän tai oman mielensä mukaisen, yksilöllisen version tästä ikiajat käytössä olleesta, poronnahkaisesta esineestä. Kahvipussi löytyy vielä nykyisinkin monen metsään menijän repusta. Nuotiotulilla keitetyt nokipannukahvit tuoksuineen ja tulen rätinöineen ovat useille Lapinkävijöille yksi syvimpään mielen sopukkaan syöpyneistä muistoista.

Päivän päätteeksi kurssilaisilla oli valmiina todella hienoja pusseja! Tyylilajeina kaikkea ruskeasta klassikosta pinkki-turkoosiin nykytytön pussukkaan saakka. Useissa töissä näkyi luovuus somisteiden käytössä. Perinteiset verkatereet oli korvattu itse pellavalangasta virkatuilla nauhoilla tai kasvivärjätyllä kangaskaiteleella.

Olisipa mukava tietää millaista elämää nämä kahvipussit tulevaisuudessa viettävät. Joitakin vihjeitä kyllä kuulin; yksi pussukka jatkaa esikuviensa viitoittamalla tiellä retkeläisen repussa, toinen taitaa kiikkua muinaispuvun seurana ja kolmannella oli suunnitelmissa Tuska-festarit.

Muut artikkelit

Etusivu
Puheenjohtajan palsta
Vuosikokouskutsu
Vuosikokouksessa kankaanpainotyöpaja
Ennakkotietoa 2015 värjäripäivistä
Vuoden värikkään esittely
Peruskurssi värjäripäivillä
Makeaa sinistä painoa
Sinisen padan aarteita
Tinalankapunonta
Lapin värit

kahvipussi1

kahvipussi4

0 Kommenttia
Jätä kommentti

You must be KirjautunutLähettääksesi kommentin