Kesän 2019 Värjäripäivät

Värjäripäivät 2019 Lammilla

Vuoden 2019 Värjäripäivät järjestettiin 18. – 21.7.2019 Lammin biologisella asemalla.

Kurssikalenterin ja -kuvaukset löydät kevään Värillä-lehdestä ja tältä sivulta.

Värjäripäivien kurssimaksutiedot löydät lehden lisäksi myös tapahtumasivulta, jolta löytyvät myös tiedot majoituksesta ja ruokailuista kustannuksineen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen alkoi 1.6.2019 ja päättyi 30.6.2019. Huomaathan, että voit yhden päivän aikana ilmoittautua ja osallistua vain yhdelle kurssille.

Värjäripäiville ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella. Linkki lomakkeeseen julkaistiin myös Facebook-ryhmästä Luonnonvärjärit – Värjärikilta. Kursseille osallistujamäärä on rajoitettu, koska turvallisuussyistä padan ääreen ei voida ottaa rajattomasti värjääjiä, joten ilmoittauduthan ajoissa, jotta varmistat pääsysi mukaan. Toisaalta kursseilla on myös minimiosallistujamäärä.

 

Peruutusehdot

Kurssin voi peruuttaa ilmaiseksi kahta viikkoa ennen kurssin alkua. Kurssimaksusta joutuu maksamaan puolet, jos peruutus tulee viikkoa ennen kurssin alkua ja koko maksun, jos kurssin peruuttaa sen jälkeen. Kurssin voi perua ilmaiseksi lääkärintodistuksella missä tahansa vaiheessa.

 

Muuta ohjelmaa

  • Perjantaina nuotiolla pidetään perinteisesti Värjärikilta ry:n kehittämiskeskustelu, jossa keskustellaan killan toiminnan kehittämisestä, valitaan Vuoden Värikäs ja Vuoden värikasvi sekä keskustellaan ja suunnitellaan 20-vuotisjuhlavuotta 2021.
  • Lauantaina on mahdollisuus nauttia aseman rantasaunasta: ota oma uimapuku mukaan, pyyhe yöpyjille tulee aseman puolesta.
  • Värjäripäivien aikana pystytetään myös perinteinen “Tuo tullessas – vie mennessäs” -näyttely, johon kaikki leiriläiset saavat tuoda esille omia värjätyistä materiaaleista tekemiään töitä muiden ihasteltaviksi.

Kurssikalenteri

 

 

 

Kurssikuvaukset

Torstain luennot

Terhikki Mäkelä: Tervetuloa

Satu Närhi: Vuoden värikasvi: hevonhierakka

Riikka Räisänen: pH:n muuntelun vaikutus värjäystulokseen

Pasi Ainasoja: Naturalindigo. Värimorsingon viljely ja käyttökokeet

Tuija Timonen: Fruktoosin käyttö sinisen värjäyksessä, luento ja demo

Torstain työpajat

Ryijyn solmiminen, to 18.7.2019
Ohjaaja: Pirjo Kuisma

Värjärikillan 20-vuotisjuhla on vuonna 2021. Silloin jäsenistö valmistaa juhlavuoden ryijyn. Suomen Ryijypalvelusta on tilattu jokaiselle n. 20 cm x 20 cm palat. Niitä on jo saatavilla Värjäripäivillä. Ryijypohjan hinta on 19 euroa. Jokainen käyttää ryijyn tekoon omia värjäämiään lankoja.
Torstai-iltapäivän kurssilla Pirjo ohjaa ryijysolmun tekoon. Voitte ottaa mukaan omia pohjia ellette halua jo aloittaa oman vuosijuhlapalan tekoa. Tuokaa tullessanne myös omia lankoja, sakset ja ryijyneuloja ja viivain tai pahvia viivaimen tekoon.

 

Ristikkonauhojen tekoa, to 18.7.2019
Ohjaajat: Salla Hänninen ja Leena Seppä

Ristikkonauhoja  tehtiin jo myöhäisrautakaudella. Niitä käytettiin mm. esiliinan vyönauhoina, otsakoristeissa ja säärisiteiden nauhoina. Ristikkonauha valmistetaan pelkästään loimilangoista, eikä kudelankaa ole. Langat risteilevät toistensa yli ja ali, vähän kuten palmikoinnissa. Lankojen risteily voi olla palttinan, toimikkaan, panaman tai ripsin tapaista. Loimessa käytetään yhtä tai useampaa väriä. Ota mukaan villalankoja, mieluiten itse värjättyjä, sekä kaksi ruuvipuristinta ja sakset.

 

Perjantain / perjantaina alkavat kurssit:

Keittovärjäyksen peruskurssi, pe 19.7.2019
Kurssin vetäjä: Seija Lahtinen

Käydään läpi keittovärjäyksen perusteet ja opitaan siirtämään luonnon ihmeellistä väripalettia lankoihin. Aamupäivällä keitämme väriliemet, käytämme ainakin vuoden värikasvia hevonhierakkaa sekä raparperin juurta ja ulkomaisista väriaineista kokenillia. Iltapäivällä värjäämme langat ja pääsemme ihastelemaan tuloksia. Kurssilaiset saavat mielellään tuoda myös haluamiaan kasveja mukanaan, tästä lisää kurssikirjeessä.

 

Punaiset värit, pe 19.7.2019
Kurssin vetäjä: Terhikki Mäkelä

Punaisten värien kurssilla leikitellään krapilla, kokenililla ja santelipuulla sekä eri puretteilla ja saadaan ihania erilaisia punaisia ja liloja värejä.
Jaa langat 2550 g vyyhteihin ja laita niihin valmiiksi haltijalangat sekä nimesi.

 

Ekoprint-perusteet (1. päivä) – kahden päivän kurssi: pe 19.7.2019 – la 20.7.2019
Kurssin vetäjä: Salla Hänninen

Kurssilla opit tekniikan, jolla kasvien muotoja ja osin värejäkin saadaan siirrettyä kankaalle. Saat myös tietoa, millä kasveilla ja lehdillä printtaus onnistuu hyvin.
Luonnonmateriaalit asetetaan kankaalle ja kääritään tiukasti kiinni, jonka jälkeen kuviot kiinnitetään höyryttämällä. Voit printata niin villaa ja silkkiä kuin puuvillaa ja pellavaakin. Käytämme sekä aluna- että soijapuretusta.

 

Luova kudonta, pe 19.7.2019
Kurssin pitäjä: tekstiilisuunnittelija, tekstiilitaitelija Niina Hiltunen

Kudontakurssi, jolla tutustutaan luovaan kankaankudontatapaan rennossa ilmapiirissä. Luova kudonta sijoittuu taiteen ja perinteisten kädentaitojen välimaastoon ja tarjoaa uusia keinoja oman ilmaisun löytämiseen. Mitään ennakkotietoja tai aiempaa osaamista kudonnasta ei edellytetä. Mukaan riittää avoin mieli ja halu kokeilla uutta! Käytössäsi on sylissä pidettävät pirtakangaspuut, joihin teemme yhdessä ohjatusti kapean ja lyhyehkön loimen ennen kudonnan aloittamista. Materiaaleina loimessa ja kuteessa käytämme kurssilaisten omia, itsevärjättyjä lankoja, joten voit luoda oman maailmasi lanka-aarteittesi mukaan! Tarkempi ohjeistus kurssille ilmoittautuneille materiaaleista lähetetään sähköpostitse. Ehdit kutoa pienen uniikin kankaan, jota voit hyödyntää esim. muissa käsitöissäsi tai taidekollaaseissa. Nopeimmat ehtivät kutoa vaikka pienen seinätekstiilin. Välinemaksu 10 €  ja mahdollinen materiaalimaksu 5 € maksetaan kurssin aikana opettajalle. Opettajaan ja välineisiin voit tutustua jo etukäteen osoitteessa www.luovakudonta.fi.

 

Värjätään luonnonväreillä mikroaaltouunissa, pe 19.7.2019
Kurssin vetäjä: Anna-Karoliina Tetri

Mikroaaltouunissa voi värjätä pieniä eriä lankoja, kankaita tai kuituja. Yhtä väriainetta ja useita puretteita samanaikaisesti käyttäen saat kirjavia lankoja. Monivärisiä lankoja saat käyttämällä useita väriaineita yhtäaikaa. Kurssilla värjätään pieniä määriä villalankoja ja kokeillaan mikroaaltouunin mahdollisuuksia.

 

Lauantain / lauantaina alkavat kurssit

Värjärin värttinäkehruu, la 20.7.2019
Kurssin vetäjä: Kirsi Kostamo

Lankojen ja kankaiden lisäksi voi värjätä myös kehruumateriaaleja, kuten villatopseja ja raakavillaa. Tai voit yhdistellä eri väristen lampaiden tai muiden eläinten villoja kehrätäksesi meleerattuja ja kirjavia lankoja. Helpointa ja yksinkertaisinta on monen mielestä kehrätä värttinällä. Se kulkee helposti mukana ja on edullinen tai itse tehtynä jopa ilmainen. Yhden päivän kurssilla ehdimme karstata villaa ja opetella tekemään siitä värttinällä lankaa. Kokeilemme erilaisia kertaustapoja ja teemme vyyhtejä ja viimeistelemme ne pesemällä tai shokkikäsittelyllä. Mukaan voit ottaa omia villoja, karstat ja värttinän, jos jemmoistasi löytyy. Tuon kyllä välineitä lainattavaksi ja värttinöitä ja kuituja myytäväksi. Esiliina tai sotkua sietävät vaatteethan sinulla värjärinä onkin varmaan mukana.

 

Vihreät värit, la 20.7.2019
Kurssin vetäjä: Terhikki Mäkelä

Kurssin aikana värjätään vihreitä värejä useilla eri kasveilla. Kasveja, joita käytämme ovat mm. nokkonen, lupiini, koivunlehti, vadelmanlehti, pihlajanlehti, pietaryrtti, sipulinkuori. Opiskelijat tuovat kasveja tullessaan. Muutamme myös keltaisia luonnonvärejä vihreiksi indigolla. Värjättävä materiaali on villaa ja  silkkiä. Myös sellukuituja voi värjätä, jos olet purettannut ne jo aiemmin. Jaa langat 2550 g vyyhteihin ja laita niihin valmiiksi haltijalangat sekä nimesi. Tuo tullessasi eri harmaan ja valkoisen sävyisiä lankoja. Suurimmasta osasta kasveja irtoaa villaan ensin keltainen väri, joka sitten voidaan muuttaa rauta- tai kuparisulfaatilla ja indigolla vihreäksi. Harmaan sävyihin tulee vihreää jo pelkällä ensi keitolla. Teemme erilaisia kokeiluja eri kasveilla eri langoilla ja eri puretusaineilla.

 

Ekoprint-perusteet (2. päivä), kahden päivän kurssi: pe 19.7.2019 – la 20.7.2019
Kurssin vetäjä: Salla Hänninen

Kurssilla opit tekniikan, jolla kasvien muotoja ja osin värejäkin saadaan siirrettyä kankaalle. Saat myös tietoa, millä kasveilla ja lehdillä printtaus onnistuu hyvin.
Luonnonmateriaalit asetetaan kankaalle ja kääritään tiukasti kiinni, jonka jälkeen kuviot kiinnitetään höyryttämällä. Voit printata niin villaa ja silkkiä kuin puuvillaa ja pellavaakin. Käytämme sekä aluna- että soijapuretusta.

 

Frock: värjäys, maalaus, painanta mekkokankaille (1. päivä), kahden päivän kurssi: la 20.7.2019 – su 21.7.2019
Kurssin vetäjä: käsi- ja taideteollisuusopettaja Ulla-Maija Vuorinen

Päivä aloitetaan väriaineiden keittämisellä tuoreista kasveista, sienistä, kukista ja jäkälistä. Valmistetaan värikylläiset liemet värjäykseen, maalaukseen ja painantaan. Valitaan sopiva kankaiden kuviointi- ja värjäystekniikka luonnonvärejä käyttäen. Kurssilla käytettäviä tekniikoita ovat esimerkiksi jäävärjäys, aurinkomaalaus, silkkipainanta, akvarellimaalaus, sibori ja indigovärjäys. Kurssilla voit tehdä silkkipainoseulan omalla kuvalla, A4-kokoon. Opettaja tuo kehykset.
Sopivia mekkokankaita ovat ohuet, valmiiksi pestyt puuvilla- ja pellavakankaat, bourette- ja pongee-silkki ja viskoosi. Jos haluat tehdä polttopainantaa, kankaaksi tarvitaan luonnonvalkoista viskoosisilkkisamettia. Opettaja tuo kurssilla tarvittavat välineet ja kemikaalit. Tarkemmat ohjeet ilmoittautuneille kurssikirjeessä.

 

pH-muuntelu sienivärjäyksessä, yhden päivän kurssi, kaksi toteutusta: la 20.7.2019 / su 21.7.2019
kurssin vetäjä: Pirjo Lackberg

Värjätään kuivatuilla sienillä (seitikit, samettijalka, orakkaat (mahdollisesti myös jokin kääpä ja jäkälä)). Värjäysliemen pH:ta muuttamalla pyritään saamaan samasta väriliemestä erilaisia sävyjä. Kurssilaisten mukanaan tuomat värjäykseen soveltuvat sienet (jos niitä on) ovat tervetulleita yhteisiin patoihin.  

 

Siniset värit, la 20.7.2019
kurssin vetäjä: Tuovi Aalto

Kyyppi valmistetaan tuoreista lehdistä sekä jauheesta. Päällevärjäämällä saamme lisää värisävyjä.  Kurssisisältö: työpisteen ja värjättävän materiaalin valmistelut, uutteiden ja kyyppien valmistaminen, kyyppivärjäyksiä, jatkovärjäykset keittovärjäyksillä,  värjättyjen kuitujen viimeistely ja työpisteen siistiminen.

 

Sunnuntain kurssit

Frock: värjäys, maalaus, painanta mekkokankaille (2. päivä), kahden päivän kurssi: la 20.7.2019 – su 21.7.2019
Kurssin vetäjä: käsi- ja taideteollisuusopettaja Ulla-Maija Vuorinen

Päivä aloitetaan väriaineiden keittämisellä tuoreista kasveista, sienistä, kukista ja jäkälistä. Valmistetaan värikylläiset liemet värjäykseen, maalaukseen ja painantaan. Valitaan sopiva kankaiden kuviointi- ja värjäystekniikka luonnonvärejä käyttäen. Kurssilla käytettäviä tekniikoita ovat esimerkiksi jäävärjäys, aurinkomaalaus, silkkipainanta, akvarellimaalaus, sibori ja indigovärjäys. Kurssilla voit tehdä silkkipainoseulan omalla kuvalla, A4-kokoon. Opettaja tuo kehykset.
Sopivia mekkokankaita ovat ohuet, valmiiksi pestyt puuvilla- ja pellavakankaat, bourette- ja pongee-silkki ja viskoosi. Jos haluat tehdä polttopainantaa, kankaaksi tarvitaan luonnonvalkoista viskoosisilkkisamettia. Opettaja tuo kurssilla tarvittavat välineet ja kemikaalit. Tarkemmat ohjeet ilmoittautuneille kurssikirjeessä.

 

pH-muuntelu sienivärjäyksessä, yhden päivän kurssi, kaksi toteutusta: la 20.7.2019 / su 21.7.2019
kurssin vetäjä: Pirjo Lackberg

Värjätään kuivatuilla sienillä (seitikit, samettijalka, orakkaat (mahdollisesti myös jokin kääpä ja jäkälä)). Värjäysliemen pH:ta muuttamalla pyritään saamaan samasta väriliemestä erilaisia sävyjä. Kurssilaisten mukanaan tuomat värjäykseen soveltuvat sienet (jos niitä on) ovat tervetulleita yhteisiin patoihin.  

 

Oranssit ja keltaiset värit, su 21.7.2019
kurssin vetäjä: Seija Lahtinen

Keltainen: Aurinko, valo, kulta. Ilo, äly, toivo. Luovuus, selkeys, keskittyminen.
Oranssi: Elinvoima, päättäväisyys, piristys. Rohkeus, hyvinvointi, lämpö.
Tällä kurssilla hyödynnämme luonnon omaa väriterapiaa kelta-oransseilla keitoksilla. Tule mukaan voimaantumaan näilläkin väreillä!

 

Maavärit, su 21.7.2019
Kurssin vetäjä: FM Kris-Tiina Valolahti

Kurssilla käydään läpi maavärien eli okrien historiaa ja pigmentin valmistusmenetelmä. Eri puolilla maailmaa tavataan lukuisia eri sävyisiä okria. Suomessa on käytetty jo kivikauden kalliotaiteessa punamultaa, jota saadaan rautaoksidiperäisestä maasta. Maaperän mineraalit määräävät saatavan värin. Käymme tutustumassa Lammilla sijaitsevassa Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätion Panagiassa maavärien käyttöön muraalimaalauksessa ja ikoneissa. Kurssilla tehdään myös esimerkit yleisimmistä maaväreistä puulle maalaten käyttäen temperatekniikkaa.